Licht in de tunnel.

Anders leren praten met elkaar

“De eerste periode na mijn scheiding was ik boos, ik voelde me gedumpt en tweede keus. Alles deed zeer in mijn lijf. Maar gaandeweg ging het beter. We begonnen ieder aan een ‘nieuw’ leven en hebben nu elk een nieuwe partner. Net als vroeger toen we nog samen waren, overleggen we nog altijd over datgene wat onze gezamenlijke kinderen aanbelangt, we maken geen ruzie. We spraken met elkaar af dat we niet zouden ‘reageren’ als ons iets niet aanstond, maar dat we onszelf zouden verplichten om vragen te stellen. Dat heeft de bemiddeling ons aangeleerd en daar zijn we héél blij om…”

D.V. uit K.

Juridische informatie op een verstaanbare manier uitgelegd

“Via via kwamen we bij Lieselot terecht op het moment dat we gingen scheiden. We waren eerst bij een notaris langs geweest, maar we hadden niet het idee dat hij ons gepast kon verder helpen. We voelden ons onvoldoende gehoord en zijn werkwijze kwam ons koud en onpersoonlijk over. De aanpak tijdens de gesprekken was helemaal anders: we kregen de juridische informatie op een verstaanbare manier uitgelegd, we kregen heel wat praktische tips over de manier waarop we alles moesten regelen en hulp over hoe we goede afspraken konden maken over onze kinderen. Scheiden is nooit makkelijk, maar de aanpak van Lieselot zorgde er voor ons beiden voor dat we dit op een serene manier konden regelen.”

T.B. uit L.

Werk gemaakt van onze echtscheidingsovereenkomst

“De scheiding kon ons in het begin niet snel genoeg gaan, er was immers niets meer wat ons bond. We wilden ook snel door de echtscheidingsovereenkomst (EOT) gaan, maar door de vragen en aanbevelingen van de bemiddelaar hebben we er langer over gedaan en zijn we er ook veel diepgaander mee bezig geweest. Dat was niet altijd gemakkelijk, maar de bemiddelaar was onze katalysator die ons elke keer weer de weg wees, ons verzoende en alternatieven bespreekbaar maakte. Hierdoor hebben we nu een regeling waar onze gescheiden vrienden jaloers op zijn.”

K.T. uit E.

Een nieuw evenwicht en een stem voor iedereen

“Wat begon als een sprookje en een mooi nieuw begin, leek uit te draaien op een nachtmerrie. Na een slepende scheiding had ik eindelijk een nieuwe partner gevonden en dat wilde ik het liefst met iedereen delen. Helaas dachten onze beide tienerkinderen daar anders over. Ze zagen de nieuwe partners niet zitten, rebelleerden stevig en wilden niets weten van een ‘nieuw samengesteld gezin’. De oudste dreigde zelfs permanent bij de papa te gaan wonen. Wat nu? Dankzij Lieselot zijn we er toch in geslaagd een nieuw evenwicht te vinden waarin iedereen zijn eigen plekje heeft en zijn stem kan laten horen. De kinderen hadden gelijk: zij hebben in deze nieuwe samenstelling evenveel te zeggen als ik en mijn nieuwe partner…”

J.B. uit K.

Op een serene manier tot een dialoog komen

“De bemiddeling heeft mij geholpen om op een rustige manier tot een akkoord te komen. Voor iemand die er echt niet uitgeraakt of vol woede en frustraties zit, zou ik zeker deze weg aanraden. Het helpt om op een serene manier tot een goede dialoog te komen, en dat is broodnodig!”

M.VDB. uit M.

Nooit geloofd dat ik nog een lief woord zou zeggen over mijn ex

“Ik had nooit gedacht dat ik nog een goed woord zou overhebben voor mijn ex, maar als ik zie hoe hij met onze kinderen omgaat, hoe hij met mij open staat voor overlegmomenten, hoe hij mee-denkt en mee-voelt en me respecteert als ex-partner en blijvend moeder; dan ben ik als gescheiden vrouw dankbaar. In de bemiddeling leerde ik: ‘Maak niet slecht wat ooit goed is geweest. Koester wat het toen waard was en neem dat mee als een zaadje dat kan groeien tot een nieuw verbond tussen jullie twee’. Het leek toen ‘science fiction’ maar vandaag is het realiteit. Daar kan ik niet genoeg voor bedanken.”

K.D. uit A.